Ei ole koiraa haukkuminen

Sanotaan, että koiran hajuaisti voi olla jopa 10 000-100 000 kertaa herkempi kuin ihmisen. Eikä tätä ole kiistäminen. Erinomaisen herkän hajuaistin johdosta koiria käytetäänkin monissa erilaisissa etsintätehtävissä mm. huumeiden, ruumiiden ja kantarellien etsinnässä. Tällaisissa tapauksissa koira on mielestäni erinomainen ”työntekijä” ja voittaa muut menetelmät ja tekniikat. Mutta onko koira paras selvittämään esim. myytävän tai ostettavan kiinteistön kuntoa? Mielestäni ei.

Syy, miksi homekoira kutsutaan nuuhkimaan kodin nurkkia, on yleensä epäilys kosteusvaurion aiheuttamasta homekasvustosta rakenteissa. En usko, että kukaan tilaa homekoiraa etsimään rakenteiden ilmavuotoja tai muovimattojen saumakohtia. Homekoiraohjaajan punaiset merkinnät pohjakartassa voivat kertoa homekasvustosta tai esimerkiksi ilmavuodosta.  Mutta onko punaisen merkkauspisteen takana todella home – sitä ei koira pysty kertomaan. Tilaajalla on usein isompi kysymysmerkki otsassa koiran käynnin jälkeen, kuin mitä oli ennen tutkimusta.

Minut on pyydetty mittaamaan sisäilman toksisuutta useaan eri kohteeseen sen jälkeen, kun homekoira on käynyt tekemässä omat merkkauksensa. Jokaisessa näissä kohteissa tilaaja (ostaja ja myyjä) ovat olleet kovin hämmentyneitä ja ihmeissään punaiseksi täplitetystä pohjakartasta. Toksiinia tai hometta näistä kohteista ei ole löytynyt. Merkkausten syynä on ollut ilmavuodot nurkissa, seinänä ja lattian liitoskohdissa. Olipa punainen merkki uudessa kaakelilattiassa siinä kohdassa missä isäntä pitää halkokoria. Nämä kertovat edelleen totuutta koiran erinomaisen tarkasta hajuaistista. Mutta mitä ne kertovat tilaajalle?

Jos ei homekoiraa, niin mitä tutkimuksia kannattaa asuntokaupan yhteydessä teettää? Itse lähtisin liikkeelle sisäilman toksisuuden mittaamisesta. Se kertoo luotettavasti, onko rakennuksessa toksiinintuottajaa, joka yleensä on home. Tämän jälkeen pyytäisin luotettavan tahon tekemään kuntotutkimuksen – ei siis vain kuntokartoitusta. Toksiinitutkimuksen tulos on oiva apu kuntotutkimuksen tekijälle. Onhan aivan eri lähtökohta tehdä tutkimusta, jos on jo näyttöä siitä, että jossakin on ongelma. Toksiinitutkimuksesta saa Turun yliopiston Biokemian laitoksen kirjallisen raportin, josta näkyy myös toksisuuden määrä. Ei siis kysymyksiä herättäviä punaisia täpliä pohjakartassa.

 

Jonkin lähteen mukaan 60-70%:ssa huonon sisäilman syynä on puutteellinen ilmanvaihto. Kun ilmanvaihto laitetaan kuntoon asukkaat voivat paremmin ja rakenteiden ilmavuodot vähenevät. Samalla vähenevät myös punaiset täplät pohjakartalla.

 

Petu