Merkittävä harppaus bakteereista solutasolle

Aattela-menetelmällä otettuja huurrevesinäytteitä on analysoitu sian siittiösoluilla, E.Coli Lux-bakteereilla ja viimeisimpänä ihmisen makrofagi soluilla. Kesäkuun alusta alkaen kaikki huurrevesinäytteet tullaan analysoimaan Tampereen yliopiston laboratoriossa ihmissoluilla. Tämä on merkittävä askel eteenpäin sisäilmatutkimuksessa. Jatkossa saamme erinomaista tutkimustietoa sisäilman toksisuuden vaikutuksesta ihmiseen.

Eräs dosentti kritisoi aiemmin Turussa tehtyjä testejä sillä, että huurrevesinäyteen voitiin todeta olevan myrkyllinen koetinbakteerille, mutta olisiko näyteveden toksisuus myös vaarallista ihmiselle. Odotan innolla tämän dosentin uudelleen tapaamista. Nyt voin kertoa, että todistetusti huurreveden mahdolliset myrkyt ovat vaarallisia myös ihmiselle tuhoten meidän puolustusmekanismiamme.

Kuuntelin muutama päivä sitten Professori, sisätautien ja infektiosairauksien erikoislääkäri Ville Valtosen luentoa You Tubesta (löytyy täältä). Luentonsa alkupuolella (14:30) Valtonen kertoo miten homeiden toksiinit vaikuttavat meihin. Homeiden erittämä myrkky kulkeutuu hengitysilman mukana hengitysteiden limakalvoille tuhoten makrofagisoluja eli tuhoaa ihmisen luontaisen puolustuksen. Alueelle, josta puuttuu puolustus, mikä tahansa bakteeri tai virus pesiytyy kenenkään estämättä ja sairastuttaa ihmisen. Homeiden myrkky ei siis suoranaisesti sairastuta meitä vaan avaavat takaoven erilaisille sairauksille.

Lehdet pursuavat edelleen juttuja juttujen perään sisäilmaongelmista ja sairastuneista työntekijöitä sekä koululaisista. Meillä täällä Suomessa ja Tampereella on kehitetty erinomainen menetelmä ottaa sisäilman kosteudesta vesinäyte, josta voidaan erinomaisella analyysilla Tampereen yliopiston labrassa todeta sisäilman myrkyllisyys, nimen omaan ihmiselle. Nopea, luotettava ja kustannustehokas keino selvittää sisäilman turvallisuus ko. tiloissa työskenteleville ihmisille. Tämä kannattaa tehdä heti, kun epäilys sisäilman terveellisyydestä herää. Näin saadaan nopeasti tietää, onko syytä heti siirtyä väistötiloihin. Monet murheet, ikävät puheet, turhat sairastumiset voidaan näin välttää. Toki sisäilman voi pilata muutkin tekijät ja yhtä lailla nekin täytyy selvittää, mutta onko mikään muu sisäilman pilaava tekijä ihmiselle yhtä vaarallinen kuin homemyrkyt?