99,8% puhdas sisäilma ??

Alkuvuodesta 2015, kun aloitin sisäilmatutkimusten tekoa Aattela-menetelmällä, tutustuin mm. sisäilmaa puhdistaviin laitteisiin ja niiden toimintaan. Tapasin tuolloin ilmanpuhdistimia valmistavan yrityksen toimitusjohtajan. Häneltä sain paljon tietoa laitteista ja suodatinjärjestelmistä. Yhtä merkittävää asiaa en puhdistimista tuolloin tiennyt, eikä tainnut tietää tapaamani toimitusjohtajakaan.

Tänään googlasin hakusanalla ”sisäilmapuhdistin”. Ruudulle tupsahti pitkä lista erimerkkisistä puhdistimista. Poimin listalta pari itselle tuttua laitetta. Merkeillä ei ole tässä nyt merkitystä, joten jätän ne mainitsematta. Laitteiden jälleenmyyjien sivuilta tutkailin laitteiden markkinointitietoja. Näiden laitteiden esittelytekstit hehkuttavat, kuten kymmenien muidenkin vastaavien laitteiden, erinomaisia moninkertaisia suodatinjärjestelmiä ja lähes 100% puhdasta lopputulosta.

Ote erään laitteen markkinointiteksitistä:

”Xxxxx- ilmanpuhdistimen esisuodatin puhdistaa ilmasta
suurikokoisimmat epäpuhtaudet kuten huone- ja siitepölyn….

Ainutlaatuinen aktiivihiilisuodatin suodattaa erittäin laaja-alaisesti kaasumaisia epäpuhtauksia sekä hajuja. ……pitkän kehitystyön tuloksena kehitettyä ainutlaatuista hiiliyhdistelmää, joka kykenee sitomaan ilmasta lähes kaikki terveyttä uhkaavat yhdisteet….”

Vääristelevätkö laitevalmistajat tuloksia? Johdattavatko he asiakkaita harhaan? Valehtelevatko suorastaan?

En tiedä, en usko. Ei minulla ole syytä epäillä, etteikö laite puhdistaa sisäilmasta 99,8% epäpuhtaudet – kysymys kuuluu mitä laite ei kykene sisäilmasta suodattimiinsa nappaamaan? Vastaus on toksiinit, toksiini myrkyt, mykotoksiinit, joita homesienet erittävät.

Tämä on toki tiedetty jo aiemminkin, mutta itse pääsin tekemään oikein kenttäkokeen todelliseen vauriokohteeseen. Otimme toksiininäytteet kahdesta vierekkäisestä saman kokoisesta toimistohuoneesta. Toisessa huoneessa oli iso, yhden tunnetun firman valmistama, sisäilmaa puhdistava kaappi ja toisessa huoneessa ei ollut minkäänlaista puhdistinta.  Toksisuus oli molemmissa huoneissa samalla hälyyttävällä tasolla. Myöhemmin paljastui, että toimistojen yhteisessä takaseinässä oli merkittävä kosteusvaurio.

Johtopäätös – tehokas sisäilmanpuhdistaja, joka puhdistaa sisäilmasta epäpuhtaudet 99,8% :sti, ei kyennyt puhistamaan sisäilman toksisuutta eli myrkyllisyyttä. Toksiini on takertuneena vesimolekyyleihin, jotka kulkevat näiden puhdistuslaitteiden suodatinjärjestelmien läpi.

Otetaanpa elävä esimerkki erään koulun tilanteesta. Koulussa oli epäilty sisäilmaongelmaa jo pitkään. Oppilaat ja opettajat saavat hengitystie-elin oireita / sairauksia. Lopulta oltiin tilanteessa, jossa päätettiin tehdä asialle ”jotakin”. Tässä ja niin monessa vastaavassa tapauksessa tuo ”jotain” oli, että luokkatilaan hankittiin ilmanpuhdistinkaapin. No onko tämä ”jotain” huono ratkaisu? Ei ja joo! Ilmanpuhdistin puhdistaa luokan hengitysilmaa 99,8 prosenttisesti ja samalla se varmasti puhdistaa myös opettajainhuoneen ja vanhempainillan ilmapiiriä. Ongelmaa tai sen syntyperää puhdistin ei poista. Tässä ko. tapauksessa aiemmein oireilleet oireilivat edelleen puhdistimesta huolimatta, mutta miksi? Siksi, että mikrobikasvusto, joka myöhemmin koulun rakenteista löydettiin, tuotti sisäilmaan myrkyä, jota puhdistimen suodattimet eivät saaneet vangittua.

 

Nyt vähän jossitellaan. Jos tässä esimerkin koulussa olisi heti sisäilmaongelmien herättyä tehty toksiinimittaus – nopea ja edullinen – olisi vältytty paljolta harmilta. Oppilaiden ja opettajien sairastelut olisivat jääneet vähemmälle ja sitä myötä poissaolot. Tämän kaltaisessa tilanteessa tulehtuu korvien ja poskionteloiden lisäksi ilmapiiri ja ihmissuhteet. Näitä tarinoita on keskustelupalstat pullollaan.

Mikä olisi ollut parempi ”jotain”?

Arvannettekin tuon. Kun epäilys sisäilman ongelmista herää, on kaikille osapuolille paras ratkaisu mittauttaa tilojen sisäilman myrkyllisyys. Olipa tulos sitten toksinen tai ei – on jatkotoimienpiteiden teko helpompaa. Ja tärkeintä on, että jos sisäilma on toksista, ei kenenkään tarvitse oleskella tiloissa yhtään kauempaa. Näin vältytään inhimilliseltä kärsimykseltä, sairaslomilta ja kaikkinaiselta spekuloinnilta, joka viimeistään myrkyttää ilmapiirin työpaikalla ja sen ympäristössä.