Sisäilmasta voi sairastua

Maassamme on varmasti tuhansia ihmisiä, jotka kertovat sairastuneensa enemmän tai vähemmän vakavasti asuessaan tai työskennellessään homeisissa rakennuksissa. Homealtistunut ihminen ei kyseenalaista syy-seuraussuhetta homeisten tilojen ja sairastumisten välillä. ”Virallinen taho” ei tätä tahdo myöntää. Vedotaan mm. näytön puutteeseen, vähäisiin tutkimuksiin ja luotettavien menetelmien puutteeseen.

Ymmärrän tämän ”virallisen tahon” toiminnan. En siksi, etteikö näyttöä olisi tai etteikö meillä jo olisi luotettavaa menetelmää käytössä vaan siksi, että kyse on rahasta ja isoista rahoista. Iso raha ohjaa useita tahoja, jotka toimivat sitten toisin, kuin ehkä haluaisivat. Ja näinhän on tapahtunut maailman sivu kaikkina aikoina. Ei siis mitään uutta.

Mielenkiintoista on seurata, miten ”virallinen taho” toimii ja mitä se sanoo sitten, kun väistämätön on edessä. Valtakunnassa on käynnissä mm. SIPI-hanke, josta TV1:n aamu-uutiset kertoivat lyhyesti pe 16.2.(https://yle.fi/uutiset/3-10070911). SIPI-hanke pyrkii selvittämään saastuttaako pesuainejäämät sisäilmaa. Edellisenä iltana Yle julkaisi artikkelin ” Epämääräisille homeoireille löytymässä selitys – uusi tutkimus saattaa selittää oireita hometaloissa” (https://yle.fi/uutiset/3-8674102).

Tutkimuksia, hankkeita ja artikkeleita aiheesta on toki muitakin, mutta jo näistä kahdesta käy ilmi, että todistustaakka alkaa olla raskas. Tulemme vääjäämättä tilanteeseen, että myös ”virallinen taho” on pakotettu toteamaan se, minkä me toiset jo tiedämme, sisäilman epäpuhteudet voivat sairastuttaa ihmiset todella pahasti. Eikä kyse ole suinkaan aina homeiden tuottamasta toksiinista, vaan uusien rakennusmateriaalien päästöistä ja/tai pesuainejäämistä ja/tai … mitä haitta-aineita vielä voimmekaan huurrevesinäytteistä löytää…

Odotan innolla myös kuulevani ”virallisesta taholta”, että onni onnettomuudessa on se, että meillä on erinomainen menetelmä jo olemassa (vuodesta 2016), jolla sisäilman kosteudesta saadaan huurevesinäyte. Ja että meillä on erinomainen analyysi (FICAM), jolla huurrevesinäytteestä voidaan tutkia hengitysilmassa leijuvia haitallisia aineita.

Eikä meillä seisoskella tumput suorina, vaan autamme päivittäin selvittämään eri tahojen, niin yksityisten kuin yritysten kuin yhteisöjenkin omistamien kiinteistöjen sisäilma-ongelmia. Nopeasti ja luotettavasti saamme tietää onko tiloissa toksisuutta = myrkyllisyyttä vai ei. Myrkyllisyyden asteen mukaan annamme toimenpidesuositukset.

Ilokseni huomaan, että yhä useampi taho haluaa tutkituttaa rakennuksia varmistaakseen, että kaikki on kunnossa. Kiinteistöjen hoidon ja kunnossapidon näkökulmasta tällainen toiminta on varsin järkevää ja parhaimmillaan säästää jopa isoja summia rahaa.

Puhtaamman sisäilman puolesta – Petu