Varmuuden vuoksi puhdas sisäilma

Sisäilmaongelmat eivät rajoitu vain vanhoihin -70-80 rakennettuihin taloihin. Ongelmia on, kuten jatkuvasti lehdistä voimme lukea, myös uusissa rakennuksissa. Mistä sitten tietää, missä rakennuksissa ongelmia on ja missä ei?

Tyypillisin yhteydenotto sisäilmatutkijaan on, että jossakin rakennuksessa on herännyt epäilys ongelmista hajujen tai terveyshaittojen johdosta. Usein aikaa on kulunut hyvä tovi, ennen kuin asia on edennyt näin pitkälle, varsinkin jos tiloja käyttävä taho ei omista kiinteistöä. On vaikea suostua ajatukseen, että minun kodissani tai minun omistamassani kiinteistössä olisi jotakin vikaa.

Olen tutkinut tähän mennessä yli 100 kotia ja kiinteistöä. Olen kuullut kymmeniä kertomuksia sisäilmasta sairastuneilta ihmisiltä sekä kuullut kymmeniä tarinoita siitä, miten ongelmia on vähätelty ja ongelmalliset tilanteet ovat pitkittyneet ja mutkistuneet. Olen kuullut myös useita asuntokauppatapauksia, joita selvitellään eri oikeusasteissa vuosia sisäilmaongelmien takia.

Yksi hienoimmista hetkistä oli tavata kiinteistönomistaja, joka oli kuullut uudesta menetelmästä, jolla sisäilman toksisuutta voidaan tutkia nopeasti ja luotettavasti. Kun tilat oli tutkittu ja tulokset saatu, tämä kiinteistön omistaja totesi, että ei hän uskonutkaan, että mitään löytyy. Hän oli teettänyt tutkimukset vai todetakseen itselleen ja vuokralaisilleen, että täällä on kaikki kunnossa.

Tällaista asennetta toivoisin löytyvän enemmän. Tiedämme, että ongelmallisia kiinteistöjä on paljon ja tiedämme, että myrkyllinen sisäilma sairastuttaa ja voi pahimmillaan viedä terveyden loppuelämäksi. Olisi paljon vähemmän tuskaa ja ahdistusta monella tasolla, jos kiinteistöjen omistajat ottaisivat ja varmistaisivat kiinteistöjen kunnon myös sisäilman osalta ennakoivasti osana kiinteistöjen normaalia kunnossapitotyötä.

Puhtaamman sisäilman puolesta – Petu