Pää pussissa – sisäilmaongelmat ja korvausilma, osa 1

Muovipussia ei saa laittaa päähän. Tämän opin jo lapsena ja tätä varoitusta olen jakanut myös omille lapsilleni. Pienen lapsen on vaikea ymmärtää syytä, miksi päätä ei voi piilottaa muovipussiin. Mutta jo kerta kokeilun jälkeen on helppo ymmärtää syy varoituksiin – happi loppuu nopeasti ja pusssin sisältämä ilma käy hengityskelvottomaksi, tulee ”sisäilmaongelma”, joka johtaa nopeasti tajunnan ja pahimmillaan hengen menetykseen.

Mutta mihin tämä viisaus ja sen soveltaminen rakentamisessa katosi -70 luvulla? Eikä sitä viisautta näytä olleen -80 tai -90 luvulla sen enempää. Jyräsikö energiansäästöjyrä terveen järjen ilmanvaihtoasioissa? Poisto on kyllä usein mietitty. Sisäilmalle on kyllä poistoventtiilit ja usein jopa koneellisesti tehostettuna, mutta mistä ihmeestä suunnittelijat, rakentajat tai ko. talojen asukkaat kuvittelevat korvausilman tulevan? Koneellinen ilmanvaihto tulo- ja menoilmakanavineen on toinen juttu.

Olen tutustunut työni puolesta viimeisten 6 vuoden aikana tuhansien kotien ilmanvaihtoon. Näistä arviolta puolet ovat olleet koteja, joissa on perinteinen painovoiminen tai koneellisella poistolla tehostettu ilmanvaihto. Ja näistä, sanotaan nyt 1000 noin 10% on ollut oikeasti toimiva ilmanvaihto. Jäljelle jäävistä noin puolella on ollut tyydyttävä ja lopuilla yli 400:lla olematon ilmanvaihto.

Suurin puute on tiedon puute. Tyypillisiä vastauksia kysymykseen ”mistä teille tulee korvausilma” on…

– on meillä tuo ilmalämpöpumppu…

– saunassa ja kylppärissä on sellaset venttiilit katossa…(poistoilmaventtiilit!)

– no me pidetään ikkunoita auki…

– tää on niin harva talo, että joka nurkka vuotaa….

On arvioitu, että 60-70 % sisäilmaongelmista johtuu puutteellisesta ilmanvaihdosta. Tämä näyttäisi pitävän hyvin paikkaansa. Korvausilmaa kyllä tulee sisätiloihin, mutta mistä sitä tulee, onko se hallittua, pystytäänkö virtauksia säätämään tai korvausilmaa puhdistamaan? Ongelmaa voidaan nimittää hallitsemattomaksi ilmanvaihdoksi. Ja kun korvausilma kulkeutuu sisätiloihin rakenteiden läpi, tuo se tullessaan hengitysilmaan epäpuhtauksia; toksiinia, kuituja, mikrobeja yms. Ja näin meillä on sisäilmaongelma.

Netissä on paljon hyvää tietoa tarjolla ilmanvaihtoasioihin mm. www.hengitysliitto.fi/fi/sisailma

Ja mm. Ilmakas Oy tekee ilmaisia kartoituskäyntejä ja antavat asiallista tietoa ilmanvaihdon tehostamiseen, www.ilmakas.fi

Apua ja vinkkejä voi kysyä myös meiltä petteri@air-an.fi

Ja muuten…Paperipussin voi laittaa päähänsä, kun paperi ns. hengittää. Muovipussinkin voi laittaa turvallisesti päähäsä, jos tekee muutaman reijän pussin puhjaan tai sieraimien kohdalle.

Petu